Od ovog petka počinje prijavljivanje potrošača u registar “Ne zovi”

2.  januar 2023 – Potrošači koji ne žele da ih trgovci zovu telefonom i šalju poruke nudeći na prodaju proizvode i usluge od petka će moći da se upišu u registar “Ne zovi” i da se tako zaštite od nasrtljivih prodavaca i oglašivača. Naime, pravilnik koji određuje na koji način će se građani upisivati u ovaj registar je usvojen i stupa na snagu 5. januara ove godine.

Nakon tog datuma svi operatori mobilne i fiksne telefonije moraće da omoguće svojim korisnicima da se, ukoliko to žele, upišu u novi registar.

Registar “Ne zovi” predviđen je Zakonom o zaštiti potrošača i trebalo je uveliko da funkcioniše, ali se čekalo upravo na pravilnik koji definiše uslove upisa. To mogu da učine i potrošači koji koriste pripejd broj, ali samo ukoliko su registrovani korisnik kod nekog operatora.

Upis ili ispis pojedinog broja u registar NE ZOVI, kako je predviđeno pravilnikom, može da traži samo korisnik telefonskog broja.

Građani koji žele da se upišu u registar mogu to da učine u elektronskoj formi ili na prodajnom mestu operatera.

Promena koja se odnosi na upis ili ispis broja telefona dostupna je u registru “Ne zovi” prvog narednog dana od dana izvršenog upisa ili ispisa telefonskog broja.

Provera brojeva telefona upisanih u ovaj registar biće omogućena na internet stranici regulatornog tela nadležnog za elektronske komunikacije – RATEL.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!